Színház

Színház

A színházas tréning négy 6 hónapos etapra tagolódik.

Az első időszakban intenzív elméleti órák keretein belül ismerkedhetnek meg a résztvevők a színházi világ korszakaival és az alkotók által képviselt irányzatokkal. Szó esik a klasszikus dionüszoszi görög színjátszás kezdeteiről, a középkor vásári világáról, de olvasunk Shakespeare, Corneille, Racine, Csehov, Becket és Stoppard drámákat is. Foglalkozunk a modern rendezői színházzal: Sztanyiszlavszkij, Grotovszki, Brecht stb. munkásságával.

Ezt követően intenzív több órás alkalmak következnek, amikor is a résztvevők önálló alkotómunka során bemutathatják eddig megszerzett (elméleti és gyakorlati) tudásukat. Lehetőségük nyílik életükben talán először közönség előtt játszani.

A féléves tréninget a produktív szakasz zárja egy közösen létrehozott kétszer húsz perces előadás bemutatásával valamint meghívott előadók tréningjeivel, melyek során a színházi szakma különböző szegmenseivel ismertetik meg a résztvevőket a külsős szakemberek.

A záródarab alkotófolyamatában résztvevők nem csak színészi feladatokat látnak el. Beleszólhatnak a rendezésbe, a díszletezésbe. Közösen döntenek a jelmezekről, a szereposztásról és a miliő megteremtésének eszközeiről. A záró bemutató alkalmával Mohács városának történelmét feldolgozó események kerülnek bemutatásra, úgymint a mohácsi csata vagy a szerb megszállás. A fiatalok így személyes tapasztalataik során ismerkedhetnek meg szülővárosuk eseményeivel és történeteivel, modern köntösben.

A félév során négy pályaorientációs utazással is meglepjük a gyerekeket. Ellátogatunk például a Janus Egyetemi Színházba és a Pécsi Nemzeti Színházba is. Nem csak izgalmas színházi előadásokon veszünk részt ilyenkor, hanem lehetőségünk nyílik a színházak függöny mögötti világának megismerésére is.

Továbbá félévente négy színházas rendezvénnyel várjuk a kurzusban résztvevőket és környék lakosságát is. Terveink között szerepel felolvasószínház, színészverseny, nyílt színésztréning, valamint a Janus Egyetemi Színház látogatása és néhány pécsi produkció leutaztatásai is.

A félév végén minden résztvevő oklevelet kap és felvételt nyer a Színplán Színház társulatába.

Elérhetőség

Ahmann Tímea
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
30-423-6648

„Film- és színházművészeti
kompetenciafejlesztés a Mohácsi
Kossuth Filmszínházban”
TÁMOP-323/A-11/2012-0110.